March 11, 2011

Negative space

What is negative space?

Negative space is the space surrounding your subject in a photo. To make it really simple, it's generally just all the empty or unused space in your photograph. In fact... almost every picture has some negative space but it's not every image that uses the negative space as a dominant element of the composition.

I often find comments about getting closer in photographs and I know... sometimes they have a point. But many times it's just that the viewer doesn't understand what he/she is looking at. That may sound rude but let me explain that before you judge me...

I just love using negative space to bring out the details of anything or just to make calming surroundings to a simple subject. I find that in photography many people don't understand the power to it... or maybe it's just that many don't just take time to relax and let the image speak to you in that way. I also find most people nowdays are enjoying photography as, well, as fast food... :/
Many images with a lot of negative space don't give such "wow" factor and people just skip it. And of course, it's just not appealing to all. So it's not like you are stupid if you don't get it. ;)

But nevertheless... What I'm trying to say is...
Take your time and let the images speak to you.
Photography isn't fast food!


Some of my photos with a lot of negative space:

One birch tree


Calm breath of fresh air


Walking on ice

6 comments:

 1. http://www.graphicdesignblog.org/negative-space-photography/

  Seems as if you have influenced others :)

  ReplyDelete
 2. Haha I don't know about that but hope so! :D Thanks for visiting and letting me know! ;)

  ReplyDelete
 3. ootpa hienoja kuvia ottanut täytyypä pistäytyä siellä kalkkisissa karoja katsomassa ennen kun lähtevät

  ReplyDelete
 4. Käypä Matti ihmeessä. Se on muutenkin leppoisa paikka kierrellä ja hengailla. Niin ja kiitos! :)

  ReplyDelete
 5. Hienosti kiteytetty. Valokuvat aivät ole pikaruokaa!

  Nykyihminen vaan on hukutettu paitsi kiireeseen niin myös tietynlaiseen visuaaliseen kaaokseen.

  Tarvitaan übershokeeraavaa extremekokemusta kaikessa että mikään tuntuisi miltään. Ja tosiaan: kiire on myös kuvien katselulla, selailulla, vilkuilulla - jos ei kuva heti naulitse katsojaa tuolinsa selkänojaan niin hiiri viuhuu ja armoton surffaaja siirtyy kuvasta toiseen; sata kuvaa minuuutissa tai jotain... :/ (Kuka on koskaan lukenut tavallista paperista valokuvakansiota semmoisessa ajassa??)

  Mutta minä pidän kuvien katselusta. Pidän näistäkin "negative space" -kuvista. Etenkin tuosta poijusta, se on todella kaunis... Minulla ei ole kiire :) - Itseasiassa aivan häpeän joskus kuinka monta tuntia päivässä vietän netissä valokuvien parissa :O

  Olen ahne esteetikko ja olen paratiisissa. :) Tosin, paperisten kuvien katselu on silti aina mukavempaa. :)

  ReplyDelete
 6. Pikaruoka. Aargh. Sama pätee oikeastaan lähes (huom. lähes) joka valokuvaussivustoon ja foorumiin olkoon se sitten kotimainen tai ulkomainen. Jos ei ensisilmäyksellä kuvasta hyppää karkit silmille se hylätään ja painetaan napista seuraavaan. Niin ärsyttävää. Kuvalle pitää antaa aikaa ja sen pitää antaa puhua ja sitä pitää "kuunnella" ja yrittää ymmärtää. Parhaimmat kuvat avautuvat vasta kun siihen uppoutuu. Näin ainakin itse uskon... samahan se on vaikka musiikin saralla. Valmiiksi pureskeltu voi kuullostaa heti hyvältä mutta siihen kyllästyy äkkiä kun taas taitavasti kootut rallit avautuvat hitaammin ja ne kestävät pitkään... ja pitkään.

  Valokuvauksessahan tämä on alkanut tästä internetin aikakaudesta. Kuvia pursuaa sieltä ja täältä ja suurin osa ihmisistä selaa tosiaankin sen sata kuvaa minuutissa. Nekin jotka väittävät harrastavansa valokuvia ja valokuvausta. Ja se ärsyttää. Siitä ei ehkä pitäisi ärsyyntyä ja onhan se hyvä että sentään katsovat kuvia, mutta mutta. Ehkäpä voisi olla aika jatkaa tätä yhden miehen taistoa mahdottomuutta vastaan ja korostaa tätä aihetta kaikissa mahdollisissa väleissä. :) Eipä siitä ainakaan haittaa olisi.

  Mahtavaa että jaksoit käydä ajalla läpi kuviani. Tulipa tosissaan hyvä mieli.

  ReplyDelete